понеділок, 18 листопада 2019 р.

НАУКОВА ІСТОРИКО-КРАЄЗНАВЧА КОНФЕРЕНЦІЯ «ВІНЬКОВЕЧЧИНА: ІСТОРІЯ, КУЛЬТУРА, ДУХОВНІСТЬ»

       15 листопада 2019 року увага краєзнавців району, вчителів-істориків та багатьох жителів містечка була прикута до районного Будинку культури, в якому відбувалася наукова історико-краєзнавча конференція.
   
   До Віньківців на історико-краєзнавчу конференцію прибули науковці з Вінниці, Хмельницького, Кам’янця-Подільського, Глухова. Свої наукові праці для збірника конференції представили також науковці зі Львова, Могилів-Подільського, Літина і Летичева. Серед учасників конференції було більше двадцяти дослідників з Віньковецького району.
       З вітальним словом до присутніх у глядацькій залі звернувся голова організаційного комітету конференції, голова районної ради А.П.Ходюк. Він щиро побажав учасникам конференції змістовного інтелектуального діалогу, творчого натхнення і нових успіхів у вивченні минулого Поділля та Віньковеччини. Заступник голови райдержадміністрації Л.Д.Коваль у своєму виступу акцентувала увагу на важливості розвитку краєзнавчого руху на Віньковеччині та подальшому його впливу на вивчення історії рідного краю. 
   
 Від імені народного депутата України Віктора Бондаря, учасників конференції привітав його помічник Віталій Іваневич.
       Очільники району за вагомий внесок у дослідження історії Віньковеччини та активну участь в науковій історико-краєзнавчій конференції «Віньковеччина: історія, культура, духовність»,  нагородили грамотами райдержадміністрації і районної ради Л.В.Баженова, В.В.Войтовича, О.П.Григоренка, В.В.Дячка, С.М.Єсюніна, В.А.Захар’єва, П.Я.Слободянюка, М.С.Яцишина.
       Від імені президії обласної організації НСКУ Л.В.Баженов за вагомий внесок у розбудову краєзнавчого руху, в дослідження регіональної історії та культури Віньковеччини нагородив грамотами П.К.Дурдас, В.Й.Когут, А.В.Ладняк, Г.П.Пиріжок, О.Г.Рудницького, Б.М.Сохацького, Л.В.Тарадайко. Почесну грамоту президії обласної організації НСКУ Лев Баженов вручив голові районної організації НСКУ П.І.Старості.           
       Розпочинаючи наукові доповіді, голова Хмельницької обласної організації НСКУ, академік УАІН, доктор історичних наук, професор Кам’янець-Подільського національного університету Л.В.Баженов наголосив, що вивчення історії рідного краю є основним завданням краєзнавчого руху, а дослідження усіх сторін соціально-культурного та економічного життя тієї чи іншої місцевості, є важливим елементом формування національної самосвідомості українського народу.
       У доповіді науковець детально розкрив проблеми організації краєзнавчого руху та регіональних досліджень на Віньковеччині в умовах процесу децентралізації та створення об’єднаних територіальних громад.
       В ході зібрання заслухано наукові доповіді та повідомлення В.С.Карпової, М.П.Олійника, Ю.А.Хоптяра, О.П.Григоренка, М.І.Кабачинського, П.Я.Слободянюка, С.І.Кабачинської, Л.А.Іваневич, В.В.Дячка, О.А.Бакальця що були присвячені науковим і краєзнавчим дослідженням історії Віньковеччини від найдавнішого часу і до сьогодення, питанням культури, етнографії, топоніміки, пам`яток зодчества і природи та про славетних уродженців нашого краю.
       Під час перерви учасники конференції ознайомилися з книжково-ілюстрованою виставкою «Просторами рідного краю», яку презентували працівники Віньковецької ЦРБ.
       Далі учасники конференції продовжили роботу в секційних засіданнях: «Проблеми історії Віньковеччини від давнини до сьогодення», «Топоніміка Віньковеччини – важливе джерело дослідження краю», «Відомі постаті краю».
       Всі матеріали конференції видані окремою збіркою «Віньковеччина: історія, культура, духовність».



1 коментар:

  1. Причетність кожної людини до історичного минулого починається зі знання рідного краю, історії села чи міста, свого роду, місця, де людина народилася, зросла, де пройшло її дитинство. Ми тоді стаємо частиною народу, коли маємо глибокі почуття до землі, де проживаємо, повагу до народних традицій. Саме краєзнавство є скарбницею збереження історичного досвіду багатьох поколінь.
    Ми щиро запрошуємо дослідників і людей, що цікавляться краєзнавством, до нашого блогу. Читайте, оцінюйте, коментуйте!
    Віримо, що спільними зусиллями зуміємо зібрати відомості про минуле і сучасне Віньковеччини з питань історії, географії, топоніміки, культури, літератури, рослинного і тваринного світу.

    ВідповістиВидалити